Terug in Nederland

Zondag 3 september 2017

Hoi allemaal, daar zijn we weer! Iedereen is weer veilig geland op Hollandse bodem. Evelien, Silke en Ayla zijn al weer een paar weken terug uit Malawi. Zij willen jullie graag al hun verhalen vertellen.

Na een lange reis kwamen we ’s avonds aan in het dorp Rukuru, waar een heel welkomstcomité ons zingend en dansend op stond te wachten. De volgende ochtend zijn we eerst op huisbezoek geweest bij de lokale bevolking, om elkaar eerst beter te leren kennen. Want een vreemde groep blanken in je dorp is niet niks. We leerden Alex de leraar kennen, Sancta die leefde van zijn boerderij en nog veel meer inwoners van Rukuru. De bevolking was ons zo dankbaar voor onze komst dat ze twee kippen en een geit, die de naam Martin kreeg, aan ons gaven tijdens de welkomstceremonie. Dinsdag was het dan echt tijd om aan onze eerste bouwweek te beginnen. Hand in hand begonnen we met de lokale mannen en vrouwen aan de eerste lerarenwoning. En geloof ons, dat gaat hard als je met zoveel mensen op de bouwplaats staat. In het weekend mochten we met Stean een wandeling naar de berg maken waar hij werkt. Vanaf daar hadden we een adembenemend uitzicht op het dorp. Op de zondagochtend werd er een kerkdienst gehouden tussen de bomen met een swingend koor. Om ons daarna voor te bereiden op een heus interland tussen Nederland en Malawi. De lokale aannemer Luke hielp het Nederlandse team naar de overwinning en ook de vrouwen uit de keuken kregen een plaatsje in het team.

sport

We verbleven in 3 mooie klaslokalen die vorig jaar door ActionAid, een andere organisatie zijn gebouwd. Deze klaslokalen werden omgetoverd tot een heus klamboeparadijs die meer dienst deden om ons te beschermen tegen alle “grote” spinnen en muizen dan de enkele luttele mugjes die voorbij zoemden. Maar ach, veiligheid boven alles. Bij Afrika denken jullie vast aan een lekker warm, soms iets te warm, temperatuurtje. De zon ging echter vroeg onder, en rond 6 uur gingen de eerste hoofdlampjes al aan. Alle mogelijke oplossingen werden bedacht om de avond en nacht een beetje warm door te komen; kampvuurtjes, joggingbroek aan, trui aan, slaapzak tot aan de kin, slaapzak weer uit,nog een shirt aantrekken en de slaapzak weer in. Ja, de groep was zeker creatief, en al met al hebben we heerlijk geslapen. Ook voor het eten dat we kregen mogen we heel erg dankbaar zijn.
’s Ochtends rijstepap, ’s middags rijst en ’s avonds rijst. Maar altijd gecombineerd met kool, wat bonen en zo nu en dan ei of……. martin, de geit van de openingsceremonie. Door de groep zelf geslacht en klaargemaakt.

Ondertussen ging het lekker vlot door op de bouw. Van een taalbarrière was er op de bouwplaats geen sprake, want met handen, voeten en rare dansjes kwamen we een heel eind. Over en weer riepen de lokale bouwvakkers om pindakaas, overtuigd dat dit toch echt het Nederlandse woord voor cement was. Waarna wij al snel de woorden livero livero, nonda en saha leerden in tumbouka. In het weekend mochten we zelfs bij de families van de bouwvakkers en andere dorpsgenoten blijven slapen. De gastvrijheid was heel bijzonder, ze hadden weinig maar gaven ons van alles.    

bouw5bouw7d

Maar aan alles komt een einde, zo ook aan ons verblijf in Rukuru. Het dak zat inmiddels op allebei de lerarenwoningen en ook de binnenmuren gingen al in de hoogte. Na de overdracht werd er afscheid genomen van iedereen, een lastig moment wanneer je weet dat je elkaar heel lang niet meer zult zien. Ooit willen we terug gaan om te kijken hoe het met ze gaat en om mooie herinneringen op te halen…

PS: Er woont inmiddels al een nieuwe leraar in één van de lerarenwoningen, hoe tof is dat! ☺bouw1d

Busje komt zo….

Vrijdag 7 juli 2017

Nog één nachtje slapen in ons eigen bed, de laatste uurtjes op een echte wc en de laatste dag om de laatste spullen in te pakken. Want morgen vertrekken wij met de bus naar Brussel om vervolgens via Ethiopië naar Malawi te vliegen!

Met World Servants meegaan is een hele uitdaging, en laat uitdaging nummer 1 al beginnen in Nederland. Één tas, 20 kilo en een bagage paklijst van behoorlijk wat a4tjes (en ook nog eens in een klein lettertype). Dit vraagt om inzicht, kracht en doorzettingsvermogen en af en toe een rolletje ducttape om de tas bij elkaar te houden. De week vooraf wordt besteed om van winkel naar winkel te vliegen opzoek naar hoofdlampjes, bouwhandschoenen, knutselwerkjes en pannenkoekenmix. Gisteravond zaten wij  nog als een stel vrolijke kinderen te kleuren (aanrader, werkt heel rustgevend 😉 ) om het bijbel verhaal duidelijker te kunnen maken voor de kinderen daar.

Vandaag draait de wasmachine nog zijn laatste rondjes zodat alles fris en fruitig de tas in gaat, de tas waar aan het einde van het project wel een ander luchtje aan hangt. Al met al vergt zo’n project enige voorbereiding, maar wij zijn er klaar voor! Dit geldt echter niet voor iedereen uit onze groep, want Astrid ligt nog relaxed op de bank haar favoriete netflix serie te kijken wetend dat haar vliegtuig pas over een week vertrekt naar het mooie Zambia.

7/07/2017                      07/07/2017

Wij zullen zelf geen berichten meer plaatsen zolang wij op project zijn, maar je kunt ons wel volgen via World Servants.
Voor ons (Ayla, Silke en Evelien) project kan dit via: volg.ws/ma117
Voor Astrid haar project kan dit via: volg.ws/za217
Maar ook kunnen jullie de groetjes doen aan ons: www.worldservants.nl/groeten

Tot over 3 weken!

Groetjes Astrid, Silke, Ayla en Evelien.

We zijn er

Donderdag 8 juni 2017

Het afgelopen jaar hebben wij ontzettend veel leuke reacties gekregen waar wij ontzettend blij van worden. Het is tof om te zien dat mensen achter onze plannen staan en enthousiast zijn over het project. Met trots kunnen wij dan ook aan jullie mededelen dat al het benodigde geld voor de projecten van deze zomer is opgehaald!

malawizambia1zambia

Wij willen natuurlijk iedereen bedanken die ons gesponsord heeft, maar ik wil ook alle mensen bedanken die ons verhaal hebben willen aanhoren, en de mensen waarmee we leuke discussies hebben mogen voeren.

Er zijn ontzettend veel goede doelen in Nederland. En even eerlijk, het is ook niet mogelijk om alle goede doelen te steunen die hier zijn. Zo hebben wij meerdere keren gehoord dat ze liever aan andere projecten geven,  bijvoorbeeld voor mensen in Nederland.  Gaaf! Vooral zo door gaan, want ook hier kunnen sommige mensen zeker extra steun gebruiken.  Daarnaast is het toch tof dat iedereen zelf kan bepalen wie of wat zij steunen. Ondanks dat sommige mensen ons niet financieel hebben gesteund ben ik dankbaar voor de tijd die zij  hebben genomen om naar ons verhaal te luisteren of zelfs om in een leuke discussie te gaan.

Nog maar een maandje en dan vertrekt de eerste groep al, voor die tijd zullen wij jullie nog een keer op de hoogte brengen over de mogelijkheden om ons vanuit Nederland te volgen op het project.

Nogmaals bedankt, en een fijne dag!

Namens iedereen van World Servants Gorredijk,
Evelien schimmel

Voorbereidingsweekend

Maandag 8 mei 2017

 Afgelopen weekend hebben wij ons samengevoegd met de andere deelnemers om ons voor te bereiden op het project van komende zomer.

ma117za217

Een weekend met meer dan 600 deelnemers, die allemaal hun steentje willen bijdragen in de landen waar mensen het minder hebben. Het weekend stond in het teken van meet the horizon en daarmee uit je comfortzone te stappen.

Als je dit leest dan klinkt je comfortzone als een heerlijk plekje waar je altijd zou willen blijven. Dus waarom zou je ooit uit die zone stappen, als het daar zo fijn is? Gegarandeerd dat het blijven zitten in deze zone namelijk de meest makkelijke keuze is die je kunt maken. Je speelt op ‘safe’. Je kijkt toe wat er in de wereld, buiten je comfortzone, gebeurt. Je wacht af of er verandering komt en je zet je vertrouwde omgeving niet op het spel. Jezus doet het tegenovergestelde. Voortdurend treedt hij buiten zijn comfortzone om voor verandering te zorgen. Hij doorbreekt grenzen om mensen te genezen, te eten te geven en lief te hebben. Jezus doet dat niet alleen zelf, hij vraagt het ook van zijn leerlingen. In Mattheus 14:29 vraagt Jezus aan zijn leerling Petrus om uit zijn comfortzone te stappen. En ja! Petrus stapte uit de boot en liep op het water. Hij deed iets waarvan hij zelf nog niet wist dat hij het kon. Zijn stap maakte verandering. Die vraag om uit je comfortzone te stappen, geldt niet alleen voor Petrus, maar ook voor de deelnemers en jou. Ben jij bereid om net als Petrus een grens over te gaan die voor verandering kan zorgen? Durf jij het aan om een nieuwe horizon te ontmoeten? De eerste stap is aan jou!

Daarnaast zijn ook alle praktische punten besproken. Waar komen we terecht? Hoe gaat onze dag eruit zien? Waar wordt aan gebouwd? En werd er gewerkt aan teambuilding. Kortom een fantastisch weekend vol met enthousiaste en positieve mensen, wij hebben er zin in!!

Nieuwe groep

Woensdag 31 augustus 2016

Zoals u het misschien al had gemerkt staat er weer een nieuwe groep klaar om hun handen uit de mouwen te steken in de zomer van 2017.
Zij stellen zich graag aan u voor onder het kopje ‘Deelnemers’, daar kunt u op de namen van de deelnemers klikken.

Mooie verhalen

Vrijdag 27 augustus 2016

 Na een lange reis, een gemiste vlucht en vermiste bagage is de hele groep vanmiddag veilig aangekomen op Schiphol. Onderweg naar huis zijn wij weer helemaal op de hoogte gebracht door hun mooie verhalen over dit gave project. Binnenkort zal er een verslag worden geplaatst met foto’s van het project.

De groep hangt in de lucht

maandag 8 augustus 2016

Joepieee! Onze groep van 2016 is vanochtend uitgezwaaid door een grote groep ouders, vrienden en familie en inmiddels hangen ze in de lucht.
De volgende toppers zijn mee namens World Servants Gorredijk:
Hermione van der Ven, Aileen van der Ven, Astrid Schimmel, Aïsha van der Meulen, Mathijs Grijze, Ruben Droogh, Durjan Krist en Nienke Abma.
Morgen zullen zij Addis de hoofdstad van Ethiopië bereiken.
Natuurlijk kunt ook u hen volgen en zelfs een berichtje achterlaten! Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is de voor en achternaam van één van de deelnemers invullen, natuurlijk uw eigen naam en uw groet aan de deelnemers.
 
Het project volgen doet u via deze link:
www.worldservants.nl/ET216
De groetjes doen doet u via deze link:
www.worldservants.nl/groeten
Wij wensen de groep heel veel succes komende weken!

 

Site update

vrijdag  22 juli 2016

De site is vernieuwd! Naast de projecten die op dit moment lopend zijn, kunt u nu ook een kijkje nemen bij de projecten waarin deelnemers van World Servants Gorredijk in eerdere jaren hebben gebouwd. Zo blijft u nog meer betrokken bij de afbouw van deze projecten.

 

 

Share